Избери град

Владимир

Владѝмир е град в Русия, административен център на Владимирска област. Населението му възлиза на 310.5 хил. души (2005).

Разположен е на левия бряг на река Клязма, на 180 км източно от Москва. Крупен възел на автомобилната и железопътната магистрали Москва - Нижни Новгород.

Градът е основан през 990 г. от княз Владимир Красное Солнишко. Има богата история и запазени архитектурни паметници. Влиза в състава на градовете от Златния пръстен на Русия.

При избухването на Балканската война в 1912 година 2 души от Владимир са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

За хотели в този град

ВЛАДИМИР - част от "Золотое Кольцо"

В средата на 12-ти век Владимир става столица на Владимиро-Суздалското княжество. Съществува легенда, че чудотворната икона нарисувана от Св.Лука Евангелиста е дала указания на Андрей Боголюбски кой град да стане столица. Но, вече в 14-ти век град Владимир е подчинен от Москва и там са преместени троновете на Великия княз и на първосвещеника. Днес Владимир е град с развита инфраструктура, известен не само с архитектурните си и културни паметници, но и със сувенирите си изработени от брезова кора, дърво,тъкани, скъпоценни камъни, обработено стъкло, керамика и др.

Златните порти – това е уникален паметник на старата руска отбранителна архитектура. Сградата съчетава елементите на защитната кула, църква и триумфална арка. Нейното име отразява изключителната важност на тази сграда за града, а в буквален смисъл се обяснява с факта, че от външната страна дъбовите порти са покрити с позлатено олово. Портите са включени в списъка на световното културно и историческо насредство на ЮНЕСКО.


Троицката църква
е построена в началото на 20-ти век в псевдоруски стил. Тук е отворена постоянна експозиция на керамични и стъклени изделия на самобитни майстори от селището Мстера /60 км от Владимир/, а също така и изделия от цветно и релефно стъкло от град Гус-Хрустални. Посетителите могат също така да видят и бродерии върху бял сатен.


Църквата „Успение Богородично”
/12-ти век/. Преди първата половина на 15-ти век това е била главната църква, където Великите князе са били коронясвани и погребвани. Преди да бъде пренесена в Москва свещената икона на Св.Богородица Владимирска е била съхранявана тук. През 1408 година зографисването на купола и иконостаса са възложени на Андрей Рублев и Даниил Чорни, известни иконописци.За съжаление посетителят не може да види днес този древен иконостас в църквата, неговите икони сега украсяват залите на Третяковска галерия в Москва и на Руския музей в Санкт Петербург. В църквата във Владимир днес може да се види резбован през 18-ти век иконостас, изработен по нареждане на Екатерина Втора. В знак на благодарност, нейния портрет в ерминова мантия е поставен на иконостаса редом до иконата на Св.Богородица Владимирска. От 1408 година е оцелял стенопис  от Страшния съд рисуван от Андрей Рублев и Даннил Чорни.


Църквата Св.Димитър
/12-ти век/. В нея има повече от 1000 резбовани образи върху стените, много от които и до днес не са идентифицирани.


Владимиро-Суздалския културен резерват
, Музеят на историята. Описва развитието на района от древни времена до 1917 година. Наред с това, на неговата територия се намира и детския музей „Пещера на древния човек”, където децата могат да опитат да запалят огън, да направят глинени изделия, да рисуват животни по стените и да се запознаят с каменни инструменти на първобитните хора.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!