Екскурзии на място

Посещение на Дворец Меншиков от 14 евро

Тръгване от: Санкт Петербург на 01.01.2012
Маршрут: Санкт-Петербург
Продължителност: 2 часа
Цена: 14,00 eur
Дворец Меншиков, Санкт-Петербург

Продължителност на екскурзията:  2 часа

Дворецът Меншиков принадлежи към числото на първите каменни жилищни постройки на Санкт Петербург, строителството на които започва след блестящата победа на руските войски на 27 юни 1709 година при Полтава. Тя се явява преломна в хода на Северната война срещу шведите, благодарение на което , по оценка на Петър Първи "вече е положен съвършенният камък в основите на Санкт Петербург".Строителството на Меншиковия дворец започва през 1710 г. по проект на архитекта Д.М.Фонтан. Но скоро той напуска Петербург и след три години работите по изграждането на двореца са поръчани на немския архитект Г.Шедел. Строителството се извършва на няколко етапа. Според изследванията на известния реставратор на паметници от Петровата епоха А.Е.Хесен, отначало това е била компактна постройка на етаж и половина, към която скоро са били пристроени два симетрични флигела, което е довело до образуването на неголям двор пред сградата. Покрай стените на двореца и новите крила и издигната едноетажна открита галерия, която обединява дворцовите корпуси и обгражда двора от три страни. Двор е бил украсен с множество скулптури, изящни фонтани, тъмни гротове и оранжерии с диви растения. От страната на Нева, пред двореца, е устроен пристан, на който да могат да акостират малки съдове, непосредствено пред парадния подход.

Дворецът на Меншиков, построен за сподвижника на Петър Първи Александър Меншиков, е в много отношения забележителна посторойка. В нея са намерили отражение както исконно руски, така и присъщи на западноевропейската архитектура строителни прийоми. Някои от елементите на двореца напомнят за т.нар. "палацо" на италианското Възраждане, а оформлението на сводовете е явно заимствано от арсенала на древноруското сградостроене. От интериорите, освен вестибюла с парадната стълба, добре са запазени стаите, в довършителните работи на които са били използвани делфтски рисунки по холандски маниер, които са покривали не само стените, но и таваните. При оформлението на вътрешните помещения на Меншиковия дворец са използвани злато, сребро, мрамор, скъпи видове дърво, декоративна живопис и пластелин, антични италиански скулптури, големи венециански огледала, кристални полилеи, гобленови и копринени китайски тапети. В двореца са се съхранявали най-богатите за своето време сбирки от произведения на живописта, скулптурата, предмети на приложното изкуство и нумизматиката. Голям интерес представлява Ореховият кабинет с дървени панели. Под живописния му таван, зографисан очевидно от Ф.Пилман през 1717-1719 година, реставраторите откриват фреска от първата четвърт на 18-ти век с изображението на Петър Първи в образа на воин-победител.

Обликът на двореца се е изменил в хода на приспособяването му за Сухопътния шляхтски корпус, в чийто разпореждане е предадена сградата скоро след изпращането на заточение на княз Меншиков и неговото семейство. Вътрешния дизайн на помещенията също претърпява промени.
След реставрацията, започнала през 1970-те години, в Меншиковския дворец се помещава експозицията на Държавния Ермитаж, посветена на руската култура от първата четвърт на 18-ти век. През 1981 година музеят приема първите посетители.

Самият Александър Меншиков /1673 – 1729 г./, е бил любимец и компаньон на Петър Велики, от незначителен произход, но е бил бързо издигнат от Петър Първи и става дук и губернатор на Санкт Петербург. След смъртта на Петър през 1725 година на практика Меншиков управлява страната в продължение на 2 години, до 1727 година, когато е обвинен в кражба на хазната и е изпратен на заточение в Сибир с цялото си семейство.

Работно време: всеки ден от 10:30 до 18:00
Почивен ден – понеделник.
Адрес: Университетская наб., 15
Транспорт: от ст.м. „Невский проспект”, „Гостиный двор” автобуси: 7, 47; тролей: 7, 10.
www.hermitagemuseum.org


Цени:
Предлагаме 2 възможни начина за посещение на тези забележителности - а) чрез присъединяване към съществуваща сборна група на място (само в определени дни) или б) индивидуално с екскурзовод само за вас или Вашата група

1. Цена при присъединяване към група /за Автобуска обзорна екскурзия "Дворците на Петербург", с посещение на дворец Меншиков и Юсуповски дворец/:

28 евро/човек (възможно да се осъществи само в ден сряда)

2. Цени за индивидуално посещение с екскурзовод /за посещение само на Дворец Меншиков/ (в евро/човек)*:

транспорт
мин 2 души
мин 6 души
мин 10 души
с транспорт
72
33
22
без транспорт
47
20
14

*Цените са в евро на човек и включват индивидуален за клиентите екскурзоводски съпровод на руски език и входни такси. Цените важат само при предварителна поръчка, записване и плащане в България.
- възможност за екскурзовод с български език срещу доплащане. 

За въпроси и запитвания за места, не се колебайте да се свържете с нас:
052 61 30 40
052 61 59 49
052 91 74 64
info@allrussia.eu
Карта на местността


Няма налична карта.

ЗапитванеCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com