Избери град

Ярославъл

Федерална единица: Ярославска област
Часова зона: +3 UTC
Площ: 206  км2
Население: 603 700 души
Основаване: 2 август 1010 г. 
Първо споменаване: 1071 г. 
МПС: код 76
Пощенски код: 150000-150064
Тел. код: +7 4852

За хотели в този град

Ярославъл (на руски Ярославль) е град в Русия, административен център на Ярославска област и Ярославски район в нея. Населението на града е 603,7 хил. души (2006). Историческата част на града е разположена край вливането на река Которосъл във Волга. Влиза в състава на градовете от знаменития Златен пръстен на Русия.

Предполага се, че е основан през 1010 г. от Ярослав Мъдри за защита на Ростов от север. Дотогава там са живели представители на угро-фински народности. Първото споменаване на Ярославъл е датирано през 1071 г. От 1218 г. става център на независимо княжество. През 1463 г. е присъединен към Московската държава. През 17 век е втори по величина град в Русия. По време на полската окупация на Москва през 1612 г. е временна фактическа столица на страната.

Ярославъл е крупен промишлен център: в него е първият в света завод за синтетичен каучук, има нефтопреработващ завод, заводи за автомобилни гуми, за двигатели, за ремонт на електровози, електромашиностроителен и корабостроителен завод и много други. В града се пресичат важни автомобилни, водни и железни пътища. Разполага с 1 железопътен, 2 автомобилни моста на Волга; изгражда се при необходимост железопътен понтонен мост.

ЯРОСЛАВЪЛ - част от "Золотое Кольцо"

На живописния бряг на река Волга, най-дългата река в Европа – 3520 км, е разположен най-големият град на Золотое кольцо – Ярославъл. През 18-ти век Ярославъл се превръща в един от икономически най-развитите градове на Русия. В този град започва своя творчески път основателя на руския театър Ф.Г.Волков. Не пропускайте да посетите уютното кафене „Актьор”, чийто интериор е украсен с фотографиите на известни актьори и актриси.


Манастирът „Нашия Спасител”

През 17-ти век това е един от осемте главни манастири на Североизточна Рус. През 1613 година Михаил Романов спира тук по пътя си за своята коронация в Москва.

Храмът „Превъплъщението на Света Спасителя” разположен в Манастира е служил като семейна гробница за князете и богатите граждани. Именно в този храм , в края на 18-ти век е открит надписа „Унижението на Игоровия домакин”, разказващ историята за нашествието на Новгород-Северския княз Игор върху Половци. На приземния етаж на камбанарията се намира църква с необичаен иконостас зографисан направо върху стената. А от наблюдателната площадка се открива очарователна гледка към кубетата на Манастира. На приземния етаж също има експозиция от картини на стари руски художници, както и на прецизно изработена църковна утвар.


Църквата „Св.пророк Илия”

За разлика от другите църкви тук стенописите никога не са били прерисувани, а само са били измивани от натрупваните нечистотии. Интересен факт е, че художниците са използвали при рисуването само сцени от ежедневния живот, което ни дава сега представа за условията на живот в Московска Рус през 17-ти век. Например, един такъв стенопис изобразява прибирането на реколтата. Въпросът, по който няма отговор е как художникът е успял да нарисува такава сцена при положение, че в тези времена е било забранено да се зографисмат сцени от селскостопанската работа по стените на главните църкви.


Храмът „Св. Йоан Предтеча”
с купол във формата на вдлъбната шапка е резултат на развитието на Ярославълската архитектурна школа.


Частният Музей „Музика и време”

В този музей туристите могат да видят колекция от камбани и звънци с различна форма, големина и предназначение – повече от 500 000 експоната, а също така древни часовници, музикални инструменти, столове, фотьойли, огледала, фонографи и грамофони. На практика това е един интерактивен музей – всички експонати пеят, звънят или издават някакви други звуци.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!