Открий Русия

Транспорт

Влизане и излизане от страната

Най-често използвания начин за влизане в Русия е със самолет. Можете да пристигнете в Русия с регулярен и чартърен полет на най-големите превозвачи или нискобюджетни компании от всички Европейски градове, Ню Йорк, Вашингтон и Лос Анджелис в САЩ, Пекин, Токио, Хонг Конг, Сингапур, Делхи и т.н. Основният туристически трафик преминава през 3 международни летища (Домодедово, Внуково, Шереметиево) в Москва и Пулково в Санкт Петербург. Всички от тези летища са реновирани неотдавна според международните стандарти. Международни летища има и в други градове на Русия. Най-големите руски самолетни компании са Аерофлот, S 7 (авиокомпания Сибир), Трансаеро, Россия.

Летище Домодедово:
www.domodedovo.ru/en
Летище Шереметиево:
svo.aero/en
Летище Внуково:
www.vnukovo.ru/eng/index.wbp
Летище Пулково:
www.pulkovoairport.ru/eng/

Други видове транспорт до Русия са железопътния, ферибот или автобусен. Москва има регулярни железопътни връзки с Хелзинки, Прага, Берлин, Варшава, Будапеща, Киев, Минск, Рига, Вилнюс, Талин. Основните железопътни станции в Москва са Ленинградкий, Ярославский и Казанский вокзал, а също разположените в близост до площади Белоруский, Курский и Павелецкий вокзал. Всички те са разположени в централната част на града. В Санкт-Петербург основните жп гари са Балтийски, Финландский, Московский и Ладогский. Фериботни линии свързват Санкт-Петербург с Швеция, Финландия, Норвегия, Естония. Автобусни линии свързват Санкт-Петербург с Хелзинки, Талин и Рига.
 
Транспорт в страната

Автобусният превоз е най-разпространеният транспорт за кратки екскурзии или връзка от основните градове до близки населени места. За по-дълги разстояния препоръчително е да се използва влак на Руската Железница, държавна компания монополист. Компанията е една от най-големите в света с 1.2 милиона служители. Вагоните с 4 легла предлагат комфорт и сигурност при пътуване. Предлагат се също и двуспални вагони. Повечето руски градове имат много добре развита и диверсифицирана система за обществен транспорт. За пътуване с автобус, тролейбус или влак е необходим билет. Най-добре е билетите да бъдат закупени преди качване, но закупуването им на място от водача също е възможно. Ако се нуждаете от такси, можете да го поръчате от Вашия хотел или от улицата. Нормално, но не задължително такситата са жълти. Най-бързият обществен транспорт е Метрото. Московското Метро отваря през 1935 г. и сега е най-удобният вид транспорт използван от над 9 милиона пътници. Основното предимство на Московското Метро е отличната комбинация от надеждност, комфорт и скорост, които са от огромна значимост, особено за динамичен и модерен град като Москва. Всеки ден 9915 влака вървят по 12-те линии на системата (близо 300 км и 180 станции) с отстояние от 60 секунди един от друг и по-малко в пиковите часове. Московското метро е известно с изключително богатия дизайн на коридорите и залите на станциите. Придвижването в Московското метро става с хартиени карти с магнитна лента, с фиксиран брой предплатени пътувания (1,2,5,10,20), с малки намаления за картите с над 5 пътувания. Картите могат да се закупят на влизане в метрото, като едно пътуване (поездка) е равно на едно влизане в метрото, независимо колко време се пътува и колко линии се сменят. Плащането на следващо пътуване трябва да се направи чак при повторно влизане в метрото. Метро има също в Санкт-Петербург (5 линии, 63 станции), Новосибирск (2 линии, 12 станции), Нижни Новгород (1 линия, 13 станции), Самара (1 линия, 8 станции), Екатеринбург (1 линия, 8 станции), Казан (1линия, 6 станции). Метро се строи в Омск, Красноярск и Челябинск.

Карта на Московското метро
Карта на Санкт-Петербургското метро
Карта на Новосибирското метроCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!