Открий Русия

Сувенири

Сувенири

Типичните руски сувенири включват кукли Матрьошка и различни предмети свързани с народната култура като Гжел, Хохлома и Палех. Самоварите също са сред най-популярните подаръци от Русия. Елементи от руски национални одежди - "косоворотка" риза и "ушанка" топла шапка - за мъже; "сарафан" рокля, вълнен "шал" и "кокошник" украшение за глава - за жени - са също високо търсени, както и типичните национални руски музикални инструменти - гусла, балалайка и гармошка. Руската водка и хайверът са сред най-популярните „кулинарни” сувенири. Освен общоруските сувенири, някои региони имат голямо разнообразие от свои традиционни сувенири, които обикновено са повлияни от преобладаващата етническа култура на региона.

Матрьошка-та е съвкупност от дървени ръчно обрисувани кукли с намаляващи размери, които се поставят една по една във вътрешността на другите. При отварянето на първата фигура се разкрива по-малката в нея, която като се отвори, съдържа още по-малка и така нататък. Броят на сложените една в друга фигури е пет или повече. Думата "Матрьошка" навярно произлиза от руското традиционно женско име "Матрьона". Куклите нямат ръце освен тези, които са изрисувани на тях. Традиционно на външния слой е изобразена жена облечена в национална рокля - Сарафан. Някои от тях са изрисувани като сегашни известни фигури - съветски политически лидери, американски президенти, музикални и спортни звезди.

Самовар е метален съд, който традиционно се използва в Русия за загряване и кипване на вода. Тъй като загрятата вода обикновено се използва за правене на чай, много самовари имат притурка на върха си предназначена за запълване с чай и запарване. Руското име "самовар" се превежда като "самостоятелно варящ". В ежедневна употреба той е бил икономичен постоянен източник на топла вода в по-стари времена. Самоварът съчетава в себе си практическа и емоционална функция: той става обединяващ символ за хора събрани заедно, на приятелски разговор на чаша чай. По традиция самоварът е бил загряван на въглища, но повечето съвременни самовари използват електроенергия по подобен начин, като електрическите кани за нагряване на вода. 
Ушанка - руски кожен калпак с уши (капаци), които могат да бъдат завързани под брадичката за да предпазват ушите от студа. Думата Ушанка произлиза от "уши" в Русия. Повечето чужденци купуват черни и сиви военни шапки декорирани с военни знаци и звезди. Самите руснаци предпочитат ушанки изработени от скъпи естествени кожи от норка, лисица, и т.н. или оригинални ушанки правени от известни руски дизайнери.

Валенки – руски национални кожени зимни ботуши, топли и удобни за разходки в студени и снежни условия. Валенките удобно могат да се използват при доста ниски температури – минус 40 градуса и по-ниски. Това им качество ги прави незаменими за носене сред жителите на малки градове и села. В големите градове валенките не са популярни в наши дни, но някои видове интересно направени валенки с апликации и бродерия, направени от модни-дизайнери се считат за скъп и ексклузивен сувенир.

Палех – селото
Палех е разположено близо до град Кострома, една от главните точки на "Золотое кольцо" от древни руски градове. Палех е придобил известност със своите уникални ръчно изработени миниатюри. Бои в светли тонове се използват за декориране върху черна основа – външната част на малки кутийки за бижута, скъпоценности, и т.н. Рисуваните миниатюри от Палех стават известни едва през 20ти век, въпреки че школата за рисуването им използва техники за рисуване на икони с няколковековни традиции. Декорациите най-често изобразяват славни моменти от руската и съветската история, сцени от приказки и легенди.

Хохлома е още едно известно руско изкуство за украсяване, което се появява в региона на
Нижни Новгород през 17ти век. Техниката за рисуване Хохлома (наречена на името на селото откъдето произлиза), се е променила незначително през вековете. Дървените предмети се покриват със специална основа, примесена с алуминиев прах и боядисани с топлоустойчиви багрила. След лакирането им и неколкократната топлинна обработка, предметите придобиват ярък златист цвят и обемност на изображението. Традиционната декорация е мотиви с цветя, но се срещат и мотиви с животни, риби и т.н. Рисуването Хохлома се използва за украсяване на керамика, различни сувенири, лъжици и други предмети от бита, украсата е устойчива на вода и органични киселини.

Гжел е традиционнен руски метод за изработка и украса на керамика. Ръчно изработеният порцелан със сини мотиви е изключително популярен в целия свят. Дизайнери и грънчари използват традиционните форми и декорации от повече от 200 години. Видът на предметите е най-разнообразен, но най-разпространени са чаши за чай, кани, захарници, купи и т.н.

Оренбургски шал (кърпа) произхожда от района на Оренбург отпреди около 250 години и днес е един от символите на Русия наред с Матрьошката и Ушанката. Шаловете са направени от смесица от коприна и влакна, подобни на кашмир или мохер. За първокласен шал се счита този, който премине следния тест - въпреки, че е твърде голям, той трябва да може да мине през годежен пръстен поради факта, че плетката е много фина. Шаловете са много леки, меки и топли. Има няколко вида на Оренбургски шалове: сив (в редки случаи бял) дебел шал, доста плътен и предназначен за носене всеки ден и много тънки шалове, известни като Паутинка ("паяжина"). По правило фините Паутинка имат модерни мотиви и се използват за фина декорация към вечерен дамски тоалет, от какъвто и да е стил за специални поводи.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!