Открий Русия

Символи и традиции

Национални символи и традиции

Държавното знаме на Руската Федерация е трикольорен флаг от три хоризонтални полета, бяло на върха, синьо в средата и червено в долната част.
За първи път флагът е използван като такъв за търговски и военни кораби, а официално знаме става едва през 1896 година. По време на Октомврийската революция е заменен от дошлото на власт правителство на болшевиките. От този момент официално знаме става червеният флаг с обозначени на него комунистически символи. Едва след разпадането на Съветския съюз през 1991 година трикольорът отново е възстановен, като официално знаме на Руската Федерация.
Държавните символи на Русия включват двуглавият орел в съчетание със Св.Георги Московски във военна униформа; тези символи датират от времето на Московското княжество. След падането на Константинопол през 1453 година Москва претендира за наследството на Източната Римска Империя. Иван III се оженва за София Палеологина, племенница на последния византийски император Константин XI и си присвоява византийския двуглав орел. Руският флаг започва широко да се използва по време на царуването на Петър Велики /18-ти век/.
Червената ивица днес олицетворява победата над нацистка Германия  във Великата отечествена война. Руският химн има същата музика като Съветския, но текста е различен. Мотото на Руската империя "Бог е с нас"  и това на Съветския Съюз "Пролетарии от всички страни, съединявайте!" вече не се използват, но на тяхно място няма ново мото. Знаци от Съветско време като червена петолъчка, чук и сърп и други символи на труда все още могат често да се видят върху архитектурни декорации по сградите на много руски градове. 
Куклата Матрьошка се счита за познаваем, неофициален символ на Русия. Чебурашка - известен герой от детската литература и анимация - напоследък стана талисман на Олимпийския отбор и ще бъде и символ на Олимпийските игри през 2014 година в Сочи. Стените и кулите на Московския Кремъл и Храмът "Св.Василий" на Червения площад са наложили се архитектурни символи на Русия. Брезата и лайката често се асоциират с националната флора. Руснаците имат много традиции, сред тях са, например руската баня - гореща парна баня подобна на сауната. Старият руски фолклор  черпи своите корени  от езическите вярвания на древните славяни и по-късно се претворява в руските вълшебни приказки. Много от тях са адаптирани за анимационни филми или игрални филми. Някои руски поети, като например Александър Пушкин и Петр Ершов, създават изцяло оригинални вълшебни поеми добили голяма популярност.
Големият брой етнически групи в Русия имат характерни традиции в народната музика. Фолклорът е оказал голямо влияние върху руските класически композитори и в днешно време е източник на вдъхновение за редица популярни фолклорни състави. Руските фолклорни песни, както и патриотичните песни от Съветско време, представляват съществена част от репертоара на световно-известния хор на Червената армия и на други руски ансамбли.
От края на Съветския период Русия изпита вълна от Западно културно влияние, което доведе до развитието на много преди това непознати феномени в руската култура. Русия с лекота възприе редица културни техники, съхранявайки националното съдържание на културните процеси.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!