Открий Русия

Руска кухня

Руска кухня

Русия е огромна многонационална държава, поради което руската кухня е един вид смесица от различните национални  кухни. Руските, украинските, сибирските и кавказките кулинарни традиции са допринесли много за чудесния микс познат главно като руска кухня. Руснаците обичат да готвят, а богатата маса, състояща се от няколко блюда сервирано едно след друго е крайъгълен камък на всяко руско парти.
Руската храна е известна със своите месни ястия, особено телешките котлети а ла Строганоф, овесената каша, пирогите, различните риби /включително деликатесните есетра и чига/. Супите винаги са играли важна роля в руската храна, което е отразено в поговорката "Шчи и каша е нашата храна". Традиционните руски супи и варива включват уха /супа направена от 3 вида риба/, шчи /зелева супа/, похльобка /тлъст бульон/, борш /бульон, цвекло и домати с различни зеленчуци/ и окрошка /лятна студена зеленчукова супа/. Супата шчи има два традиционни начина за приготвяне. Те могат да бъдат или "крепки", направени от няколко вида месо и различни зеленчуци или "леки", приготвени без месо, а само със зеле, лук и картофи. Особено добри са "24-часовите шчи", които се държат 24 часа във фурната /оригинално - в руската пещ/, за да придобият пълен и богат вкус. Кашата обикновено се прави от елда, ориз, грис и леща. Сметаната е продукт, който често се добавя към супите, салатите и домашните сладки, като блини и сирники. Блините са превъзходни с прясно-солена сьомга или червен хайвер. Популярните салати включват руската салата, винегрет, херингата. Черният чай, понякога със захар и лимон, е добър с пирожки /тестени закуски с плънка от месо, ориз с яйца, гъби или различни плодови сладки/. Квасът /безалкохолна освежителна напитка на хлебна основа/ и   морс /сок от горски плодове/ са традиционни руски напитки. Водката изглежда е неотменен синоним при описанието на руските партита и наред с Калашников и Спутник е една от най-познатите в света руски думи.
Най-известната сибирска храна са пелмените - много вкусни малки парченца месо /традиционно това е микс от еленско, телешко и свинско/ завити в тесто и сварени. Има различни варианти на сибирските пелмени в украинската, белоруската, татарската и китайската кухни. Пелмените се идентифицират в украинските вареники, китайските жяози, турските и казахски манти, кавказките хинкали, италианските равиоли. Основната разлика между пелмените  и другите подобни е в тяхната форма, размер и дебелината на тестената обвивка. Типичните пелмени са грубо сферични с диаметър около 2-3 см, с колкото е възможно по-тънка тестена обивка. Пелмените са особено предпочитани от сибирските ловци, които са търсели лека, лесна за приготвяне, питателна хлана, която могат да вземат със себе си в замразено състояние по време на дългите си ловни пътувания през зимата. Пелмените могат да се запазят в замразено състояние за дълъг период от време без ни най-малко да загубят от своето качество и аромат, а водата, в която се варят се използва за приготвяне на супа. Пакетирани замразени, пелмените могат да се намерят в руските магазини за хранителни стоки и навсякъде по света, където живеят руски общности.
Кавказците имат принос към руската кухня основно със шашлика. Това е другото название на турския шиш-кебап и означава начина на приготвяне на маринованото месо на грил с помощта на шиш. Шашликът идва от Кавказките планински племена и става популярен по цяла Русия след завземането на Кавказ през 19-ти век. Приготвянето на шашлик е основната кулинарна дейност при организирането на руски партита на открито и на пикниците. Оригиналното ястие се състои от мариновани кубчета от агнешко, свинско или телешко печено на шиш с лук, домати или патладжан. Съвременните версии на шашлика се свързват не само с месото, но и с всякакъв вид риба или дори зеленчуци, приготвени на открит огън. Традиционно шашликът се придружава от чаша червено вино или глътка водка. Студени газирани напитки като кока-кола или други подобни не са желателни.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!