Открий Русия

Национални празници

Национални празници

В Русия има 8 официални празника. Нова година /31 декември срещу 1 януари/ е първият в календара и начело по популярност. Руските новогодишни традиции приличат на коледните в Западна Европа с новогодишната елха и подаръците под нея, и с Дед Мороз, който играе ролята на западния Дядо Коледа. Православната Коледа /Рождество/ се пада на 7 януари по стар стил /Юлиянски/ на календара и всички православни празници са 13 дни след католическите. Други главни християнски празници са Великден /Пасха/ и Тринити /Троица/, които винаги се отбелязват в неделя. Сред религиозните празници на мюсюлманите в Русия най-масово се празнуват Курбан байрам и Ураза байрам.
Други руски официални празници са: Денят на защитниците на отечеството /23 февруари/, почитащ мъжете и особено военните; Международния ден на жените /8 март/; Денят на пролетта и труда /1 май/; Денят на победата /9 май/, който е втори по популярност в Русия, в чест на победата над нацистка Германия във Втората световна война; Денят на Русия /12 юни/; Денят на единството /4 ноември/, който отбелязва едно събитие от 1612 година, когато въстанието на народа, обединен от националната идея, довежда до освобождението на Русия от чуждите нашественици; и Денят на Конституцията /12 декември/. 
Фойерверки и концерти на открито са обичайния начин, по който се отбелязват всички руски официални празници. В деня на победата на Червения площад в
Москва се организира и провежда внушителен военен парад, на който домакин е руският президент.
Други популярни, но не официални празници са старата Нова година /Нова година по стария календар/ на 14 януари; Татянин ден /празника на руските студенти/ на 25 януари; Масленица /възхвала на пролетта/; Денят на космонавтиката /денят, в който за първи път човек - Юрий Гагарин, извърши полет в Космоса/ на 12 април; Денят на Иван Купала на 7 юли и Денят на Петър и Феврония /руският аналог на Деня на Св.Валентин, с фокус върху любовта, семейството и верността/ на 8 юли. В различни дни на месец юни има големи чествания на края на учебната година.

Руски държавни празници:

1 януари
 — Нова година; 7 януари — Коледа
23 февруари — Денят на защитниците на отечеството
8 март — Международният ден на жените
1 май — Денят на труда; 9 май — Денят на победата
12 юни — Денят на Русия
4 ноември — Денят на националното единство
12 декември — Денят на КонституциятаCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!