Избери град

Волгоград

Държава: Русия

Област: Волгоградска област

Основаване: 1589 г. 

Предходни имена: Царицин, Сталинград

Град от: 1780 . 

Площ: 565 km²

Климат: умерено-континентален

Население: 979 617 души (2010)

Часова зона: UTC+3, през лятото UTC+4

Телефонен код: (+7) 8442

Пощенски код: 400xxx

Автомобилен код: 34

За хотели в този град

Волгогра̀д
(на
руски  Волгоград) е град в Южна Русия, център на Волгоградска област, Южен федерален окръг. Разположен е на западния бряг на Волга, при вливането в нея на река Царица. В миналото градът се е наричал  Царицин (до 1925) и  Сталинград (1925-1961). Населението на града е около 1 014 000 души.

Съвременният флаг на Волгоград представлява правоъгълен плат с червен цвят, двустранно изображение в центъра на герба на града-герой Волгоград. Съотношението широчина към дължина на флага е 2:3. Червеният цвят - изконен цвят на националния флаг на Русия, който олицетворява мъжеството, държавността, кръвта, силата и енергията. Изображението на града-герой Волгоград на флага символизира принадлежността му на града.
Съотношението на площта на герба и флага е 1:7.Съвременният герб на Волгоград представлява щит от златист цвят, който е разделен на две половини с ленти и има Медали за храброст. Горната половина на герба представлява символично изображение на непристъпната крепост на Волга. Тя е представена във вид на зъбни крепостни стени, които са украсени с червен цвят. В допълнение този медал "Златна звезда", с който е награден градът, е изобразен в златист цвят на общия червен фон. Знакът по средата със златист цвят символизира развитието на индустрията на града, а златният сноп пшеница - изобилието на волгоградските земи. Синият цвят символизира река Волга. Съотношението на ширина спрямо височина е 8:9.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!