Избери град

Белгород

Белгород е град в Русия, административен център на Белгородската област. Населението му е 337 030 жители (2002 г.)
Побратимен е с град Уейкфийлд в Англия.Разположен е на 696 км от Москва в южните покрайнини на Средноруското възвишение, на склона на Бяла планина и на десния бряг на река Северен Донец.
Изследване на Белгородското градище на роменците провел през 1951-1956гг. археолог А.В.Никитин.Той установил, че градището се е разполагало,както и другите селища,на труднодостъпно място, с добър кръгозо, на висока планина. При това трябвало да укрепят само полевата страна,която е заемала не повече от една трета част от периметъра му. Градището е било опустошено през 915г. Археологическите находки,роменската керамика позволяват да говорим за това, че "Белогородие"-роменското кале в чертите на съвременния Белгород вече е съществувало в края на IX в. и било разрушено през 915 г. при нападение на печенегите.
През 2015 г. белгородци ще празднуват 1100 г. на древно- славянско кале. По данни на "Разредна книга",град Белгород бил основан през 1596г. по указ на цар Фьодор Иванович,като южен аванпост на Руската държава в близост до Муравският път - най-краткия път от Крим до Москва. За защита от честите набези на кримските татари,градът е бил опасан със землен вал и станал най-укрепената крепост на Белгородската линия на отбранителни укрепления на южната граница на Руската държава. Белгород е траспортен възел,където се пресичат пътищата водещи от юг на север и от запад на изток на страната. Тук се намират голяма жп гара и международно летище. Денят на града се празднува на 5 август(този ден през 1943 г. г. Белгород бил освободен от немско-фашистските окупатори).
За мъжеството и твърдостта във Великата Отечествена война и за успехите в стопанския и културен живот областният център е награден през 1980 г. с орден на Отечествената война I степен.През 2007г. с указ на Президента на РФ, на г.Белгород е било присвоено звание "Град на воинската слава".Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!