Избери град

Анапа

Федерална единица: Краснодарски край

Часова зона: +3 UTC

Население: 53 600 (2 005 г.) души

Основаване: 1781

МПС код: 74

Пощенски код: 353440—353458

Тел. код: +7 86133


Анапа (
адигейски: Быгъуркъал) е пристанищен град на руското Черноморие. Административен център е на Анапски район, Краснодарски край на Русия.
В страните от бившия
СССР е известен като климатичен и балнеоложки курорт главно за деца.
Градът е разположен на
черноморското крайбрежие на Кавказ, на високия североизточен бряг на Анапския залив, заобиколен от Главния кавказки хребет. Отстои на 150 км на запад от Краснодар и на 52 км северозападно от Новоросийск. Климатът е от средиземноморски тип.

Зимата
е мека, с незадържаща се снежна покривка. Средната температура за януари е +1 °C, същевременно в най-студените дни се достига до температура от −24 °C (2006). Лятото е много топло, слънчево и продължително. Средната юлска температура е +23 °C. Тази горещина е смекчавана от морския бриз. Валежите са около 400 мм на година.

Анапа се приема за най-слънчевото място по черноморското крайбрежие на Кавказ (средногодишният брой на мрачните дни е 48). Туристическият сезон за плажуващи започва около
15 май и продължава до около 15 октомври. Анапа е морски и балнеоложки (главно за деца) курорт, добре известен в страните от бившия СССР. Дължината на плажната ивица е повече от 40 км. Има морско пристанище, железопътна гара и летище. Градът се обслужва от летище „Витязево“ намиращо се северно от самия град.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!