Избери град

Александров

Федерална единица: Владимирска област 
Основан: XIV век
Площ: 25  км2
Население: 62 713 души (2009 г.) 
Национален състав: руснаци
Тип на климата: умерено-континентален
Часова зона: UTC+3, през лятото UTC+4
Телефонен код: +7 49244
Пощенски код: 601650-601657
Автомобилен код: 33

Алекса́ндров (по рано Алекса́ндровская слобода́, Александрова слобода) — град  (от  1778) в Русия, административен център на  Александровския район на Владимирска област. Население — 62,7 хил. души (2009 год). Четвърти по големина град в областта.  През града минава река Серая. Градът е расположен в североизточната част на Смоленско-Московския хълм,  на 125 км северо-западно от Владимир и на 111 кк северо-източно от Москва. Връзка с железопътните линии Москва - Ярославъл и Александров 1 - Куровская.  Александров е част от Златния пръстен на Русия.


АЛЕКСАНДРОВ - част от "Золотое Кольцо"

През 16-ти век Василий, баща на Иван Грозни, решава да построи лятна резиденция в селището Александров. Най-добрите руски и италиански архитекти, които са участвували в изграждането на Московския Кремъл идват тук. В резултат,в селището се появява великолепен, във версайски стил дворец. По времето на Иван Грозни селището Александров става център на Оприщината /специален  административен орган/, която извършва екзекуции и жестоки гонения на онези, които са изпаднали в царска немилост. Именно тук в състояние на гняв Иван Грозни убива сина си Иван.

В същото време Иван Грозни прави фактически селището столица на руската държава за няколко години: от тук той е управлявал страната, тук дава аудиенция на чуждестранните посланици, административните и правителствените учреждения работят тук, най-добрите певци и музиканти са доведени в селището и първата руска провинциална печатница е установена тук.

Много легенди и разкази са свързани със селището Александров. Една от тях разказва за известната библиотека на Иван Грозни, която както се твърди е скрита на тайно място в селището. Дворецът пострадал от пожар и, същевременно, неговият ансамбъл е бил разрушен по времето на размириците. През 17-ти век на неговото място се появява метохът „Успение” , където Цар Петър Първи се е крил по време на метежа на стрелците.


Бившият Кремъл /сега действащ Метох „Свето Успение”/

Основан през втората половина на 17-ти век ,той не е имал отбранителни функции, а по-скоро е бил място за уединение и бягство от светската суета. Уникален паметник на старата руска архитектура и фресковата живопис е Троицкият храм. Единствено там стенописите датиращи от времето на Иван Грозни са оцелели. В храма има също 2 гравюри, които се предполага ,че са на двете му невръстни дъщери.

В трапезарията на църквата „Кръщение” /17-ти век/ е уреден музей, пресъздаващ два интериора от времето на Иван Грозни /спалня и всекидневна/. В църквата „Успение” /първата четвърт на 16-ти век/ е уредена експозиция от картини, скулптури, художествена бродерия, бижутерия, древни книги. Във всекидневната има древна отоплителна печка /17-18ти век/ и изложба на икони и други предмети от 17-19ти век.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com!