Екскурзии на място

Посещение на Велики Новгород от 61 евро

Тръгване от: Санкт Петербург на 01.01.2015
Маршрут: Санкт Петербург - Велики Новгород - Санкт Петербург
Продължителност: 10 часа
Цена: 61,00 eur
Велики Новгород (189км) Санкт Петербург

Продължителност на екскузията:  10 часа

Велики Новгород е град с многовековна и забележителна история. За официална дата на неговото основаване се счита 859 година, с която е свързано първото му споменаване в историческите хроники. В дългата си история той е бил ту мощен властови център, ту част от Московската държава, крупен търговско-занаятчийски център, военна крепост, преживял е много превратности на съдбата.Именно тук, през 862 година славяните и угро-фините поканват скандинавския княз Рюрик, който става родоначалник на царската династия управлявала Русия до края на 16-ти век. По времето на първостепенната роля на Киевска Рус градът е бил своеобразна княжеска школа: тук са набирали опит и са се учили на изкуството да управляват старшите синове на великите киевски князе. Например, до възкачването си на киевския престол в Новгород е князувал въвелият християнството в Русия Владимир Святославович, неговия син Ярослав Мъдри и Владимир Ярославович, построил през 1045 година главния символ на Новгород - каменния храм "Света София" /в първоначалния си вид той е бил изграден от дърво и е бил с 13 купола, вместо сегашните 6. Постепенно градът придобива статут на втори по значение център на Киевска Рус. Участието на новгородци в княжеските завоевателни походи разширява границите на новгородските земи и към началото на 12-ти век те вече включват част от Прибалтика и Карелия, южна Финландия, южния бряг на Ладога, бреговете на Северна Двина и обширни пространства на европейския север.
Славата на Новгород расте и в летописите към 1169 година той се споменава под името Великий Новгород. През следващите векове той се превръща освен в икономически и в център на активна книжовна дейност и играе голяма роля в развитието на руската литература и изкуство.
Главната историческа забележителност на града е неговият Кремъл. Той не е толкова голям, колкото Московския и Нижненовгородския, но градежът му е много сходен, а красотата и привлекателността му са несъмнени. Във вътрешната му част са разположени сгради и съоръжения с най-различно предназначение - филхармония, лектории, училище по изкуствата на името на Сергей Рахманинов, огромна библиотека. Кремъл е важно историческо място, където се намират и редица други забележителности, които заслужават да се видят. Това са храмът "Света София Новгородска" - един от най-изтъкнатите паметници на древноруското строителство, разположената до него Звонница, с множество камбани и малки звънчета, Грановитата палата, в която днес се помещава музей с уникални експонати от църковна утвар от 11-12 век, шедьоври от злато и сребро от новгородски майстори. Редом с Грановитата палата се намира и Часовнята - най-високото съоръжение на Кремъл. 
В търговската част на Великий Новгород се е намира т.нар. Ярославово дворище. То се споменава за първи път през 1113 година под името "княжески двор" и произлиза от името на Великия княз Ярослав Владимирович, който в началото на 11-ти век пренася тук Княжеския двор /по-рано резиденцията на князете се е намирала та територията на Рюриково городище.
На територията на Ярославово дворище са се намирали множество княжески и търговски постройки, известна част от които са запазени и до днес. За посетителите днес най-голям интерес представляват Николската църква, Гостинный двор с изложбената експозиция "Спасените фрески", и още две църкви с богата история.


Цени от:
транспорт
мин 2 души
мин 6 души
мин 10 души
с транспорт
230
111
89
без транспорт
125
72
61

*Цените са в евро на човек и включват индивидуален за клиентите екскурзоводски съпровод на руски език и входни такси. Цените важат само при предварителна поръчка, записване и плащане в България.
- възможност за екскурзовод с български език срещу доплащане.

За въпроси и запитвания за места, не се колебайте да се свържете с нас:
052 61 30 40
052 61 59 49
052 91 74 64
info@allrussia.euКарта на местността


Няма налична карта.

ЗапитванеCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com