Екскурзии на място

Посещение на Александро–Невската Лавра от 10 евро

Тръгване от: Санкт Петербург на 01.01.2012
Маршрут: Санкт Петербург
Продължителност: 1 час
Цена: 10,00 eur
Александро–Невска Лавра, Санкт Петербург

Продължителност на екскурзията:  1 час

Александро-Невската лавра в Санкт Петербург се намира в края на Невски проспект. Територията и, разположена между реките Нева, Манастирка и Обводный канал, представлява истински оазис на руския духовен живот на Манастирския остров.
Смята се, че на мястото, където Черна река /сега Манастирка/ се влива в Нева, на 15 юли 1240 година се е състояла битката между дружината на Александър Невски и шведите. В памет на тези събития, а така също в чест на победата над шведите през 1704 година Петър Първи решава да построи тук манастир и му дава името Свято-Троицки Александро-Невски манастир.

Строителството е започнало през 1710 г. по проект на Доменико Трезини и И.Старов. През 1712 г. редом с манастира се появяват първите посторойки - дървената Благовещенска църква и часовня, разположена на десния бряг на река Манастирка, която впоследствие е изградена от камък. Сградата на църквата е съхранена и до днес. Тя има правоъгълна форма и е украсена с пиластри. Увенчана е с осмоъгълен купол. Именно тук първоначално са били пренесени мощите на Св.Александър Невски. Тук е положен и праха на Анна Леополдовна, Алексей Разумовски, Александър Суворов.

В средата на 18-ти век са построени още няколко корпуса, в това число Митрополитския дом, Семинарният и Просфорният корпус. Пред входа за територията на манастира е проектиран и кръгъл площад, чийто автор е архитекта И.Старов. По-късно в манастира е била открита семинария, която впоследствие е преобразувана в Духовна академия, която действа и до днес. С Указ на Павел Първи през 1797 година манастирът получава статут на Лавра.

Троицкият събор на Александро-Невската лавра, построен през 1776-1790 години е основната сграда в манастирския ансамбъл, изпълнена в стила на класицизма. Украсена е със скулптурни композиции /арх.Шубин/. На главната фасада има шестоколонен портик с триъгълен фронтон. Самата сграда има кръстообразна форма. Вътрешното пространство е разделено на три нефа с масивни пилони, поддържащи сводовете. За иконостаса са използвани италиански и руски мрамор. Бронзовите "царски врати" удивляват с изяществото на рисунките си. В Троицкия събор понастоящем се намират мощите на Св. Александър Невски, пренесени през 1989 година. Храмът е действащ в наше време.

Некрополът на Александро-Невската лавра е основан през 1716 г. като Лазаревско кладбище, по името на църквата, която се е намирала на това място. Тук са погребани много известни личности, като: В. Шереметев, Ф. Уваров, Д.И. Фонвизин, М.В. Ломоносов, Д. Кварнеги, А.Н.Воронихин. На Ново-Лазаревското кладбище пък са погребани Н.М. Карамзин, И.А. Крылов, В.А. Жуковский, Ф.М. Достоевский, М.И. Глинка, М.П. Мусоргский, Н.А. Римский-Корсаков, П.И. Чайковский и други руски деятели.
През 2002 година пред лаврата е открит паметник на Александър Невски на кон.

Александро-Невската лавра днес е един от най-красивите архитектурни ансамбли на Санкт Петербург. Тук прииждат туристи от всички страни, за да се порадват на красотата и строгостта на манастирските корпуси и да преклонят глава през изтъкнатите дейци на Русия. Лаврата не е загубила своята духовна роля, въпреки гоненията през съветския период и днес продължава да функционира като мъжки манастир.

Почивен ден – четвъртък.
Адрес: наб. р. Монастырки, 1
Транспорт: ст.м. „Площадь А. Невского”.

Цени от:

транспорт
мин 2 души
мин 6 души
мин 10 души
с транспорт
50
26
18
без транспорт
28
13
10

*Цените са в евро на човек и включват индивидуален за клиентите екскурзоводски съпровод на руски език и входни такси. Цените важат само при предварителна поръчка, записване и плащане в България.
- възможност за екскурзовод с български език срещу доплащане.  

За въпроси и запитвания за места, не се колебайте да се свържете с нас:
052 61 30 40
052 61 59 49
052 91 74 64
info@allrussia.eu
Карта на местността


Няма налична карта.

ЗапитванеCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com