Екскурзии на място

Посещение на Владимир/Суздал от 56 евро

Тръгване от: Москва на 01.01.2012
Маршрут: Москва - Владимир/Суздал - Москва
Продължителност: 16 часа
Цена: 56,00 eur
Москва,  Владимир/ Суздал (208 km)

Продължителност на екскурзията:  16 часа

Владимир и Суздал са два известни исторически центъра на руското изкуство. Разположени са в централната част на Русия, недалеч от Москва. В тях са концентрирани свещени реликви от 12 и 13 век.

ВЛАДИМИР

В средата на 12-ти век Владимир става столица на Владимиро-Суздалското княжество. Съществува легенда, че чудотворната икона нарисувана от Св.Лука Евангелиста е дала указания на Андрей Боголюбски кой град да стане столица. Но, вече в 14-ти век град Владимир е подчинен от Москва и там са преместени троновете на Великия княз и на първосвещеника. Днес Владимир е град с развита инфраструктура, известен не само с архитектурните си и културни паметници, но и със сувенирите си изработени от брезова кора, дърво,тъкани, скъпоценни камъни, обработено стъкло, керамика и др.Златните порти – това е уникален паметник на старата руска отбранителна архитектура. Сградата съчетава елементите на защитната кула, църква и триумфална арка. Нейното име отразява изключителната важност на тази сграда за града, а в буквален смисъл се обяснява с факта, че от външната страна дъбовите порти са покрити с позлатено олово. Портите са включени в списъка на световното културно и историческо насредство на ЮНЕСКО.
Троицката църква е построена в началото на 20-ти век в псевдоруски стил. Тук е отворена постоянна експозиция на керамични и стъклени изделия на самобитни майстори от селището Мстера /60 км от Владимир/, а също така и изделия от цветно и релефно стъкло от град Гус-Хрустални. Посетителите могат също така да видят и бродерии върху бял сатен.
Църквата „Успение Богородично” /12-ти век/. Преди първата половина на 15-ти век това е била главнта църква, където Великите князе са били коронясвани и погребвани. Преди да бъде пренесена в Москва свещената икона на Св.Богородица Владимирска е била съхранявана тук. През 1408 година зографисването на купола и иконостаса са възложени на Андрей Рублев и Даниил Чорни, известни иконописци.За съжаление посетителят не може да види днес този древен иконостас в църквата, неговите икони сега украсяват залите на Третяковска галерия в Москва и на Руския музей в Санкт Петербург. В църквата във Владимир днес може да се види резбован през 18-ти век иконостас, изработен по нареждане на Екатерина Втора. В знак на благодарност, нейния портрет в ерминова мантия е поставен на иконостаса редом до иконата на Св.Богородица Владимирска. От 1408 година е оцелял стенописот Страшния съд рисуван от Андрей Рублев и Даннил Чорни.
Църквата Св.Димитър /12-ти век/. В нея има повече от 1000 резбовани образи върху стените, много от които и до днес не са идентифицирани. Владимиро-Суздалския културен резерват, Музеят на историята. Описва развитието на района от древни времена до 1917 година. Наред с това, на неговата територия се намира и детския музей „Пещера на древния човек”, където децата могат да опитат да запалят огън, да направят глинени изделия, да рисуват животни по стените и да се запознаят с каменни инструменти на първобитните хора.

СУЗДАЛ
Пристигайки в Суздал човек като че ли попада в приказен край. Белокаменни храмове, дървени църкви с богати дърворезби, спретнати улици, камбанен звън, благоуханни ливади, медовуха /слабоалкохолно питие от мед/, река Каменка и манастирските стени – всичко това сякаш е част от един друг свят. На територията на града има повече от 200 архитектурни и културни паметници от 10-ти до 20-ти век. Някои от тях са включени в списъците на ЮНЕСКО.
Суздалският Кремъл  - през 11-12-ти век в града е построена отбранителна крепост или Кремъл, заобиколена от укрепителен вал. От тогава тя е била многократно разрушавана и възстановявана. На територията на Кремъл и негов композиционен център е храмът „Рождество Богородично”. Южните и западните врати на храма са уникални паметници на руското декоративно-приложно изкуство. В ансамбъла влизат също така архийерейските палати от 15-ти -18-ти век – най-древния паметник на гражданската архитектура в Суздал. В тях днес се помещава Музеят, който представя две експозиции- едната от тях посветена на хилядолетната история на Суздал, а другата съдържаща колекция от картини на стари руски художници. Приземният етаж функционира като ресторант предлагащ изключително руска кухня. Незалеч от Кремъл е Търговския площад със сгради от 18-ти и 19-ти век.
Спасо-Ефимиевския манастир е построен през 14-ти век. От втората половина на 18-ти век той е превърнат в затвор по декрета на Екатерина Втора. Днес там са отворили врати няколко изложбени експозиции. Освен тях, посетителят може да се наслади на камбанния звън /тук е събрана колекция от камбани от целия Владимирски регион/.
Покровският манастир - Неговият ансамбъл е окончателно формиран през 16-ти век, когато дами от знатен произход, които са изпаднали в немилост биват заточвани тук. Дъщерята и племенницата на Иван III, съпругите на Василий III и на Иван Грозни са сред заточеничките, а първата жена на Петър Велики – Евдокия Лопухина прекарва там 19 години от живота си. Музеят на архитектурата от дърво Уникални сгради от дърво /изби, складове, хамбари, църкви и др./ са пропити от духа на старото време. Днес тези сгради са приютили изложби на народното изкуство.

Цени от:
транспорт мин 2 души мин 6 души мин 10 души
с транспорт 244 113 86
без транспорт 144 70 56

Обяд във Владимир – 13 euro/ на човек

*Цените са в евро на човек и включват индивидуален за клиентите екскурзоводски съпровод на руски език и входни такси. Цените важат само при предварителна поръчка, записване и плащане в България
- възможност за екскурзовод с български език срещу доплащане.

За въпроси и запитвания за места, не се колебайте да се свържете с нас:
052 61 30 40
052 61 59 49
052 91 74 64
info@allrussia.euКарта на местността


Няма налична карта.

ЗапитванеCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com