Екскурзии на място

Посещение на Св. Данилов манастир от 11 евро

Тръгване от: Москва на 01.01.2012
Маршрут: Москва
Продължителност: 2 часа
Цена: 11,00 eur
Св. Данилов манастир, Москва

Продължителност на екскурзията:  2 часа

Данииловият манастир е основан от Московския княз Даниил, по-малък син на известният велик княз Александър Невски и неговата благоверна съпруга Васса.
Княз Даниил управлявал 30 години и за това време успял да издигне значението на Москва до най-влиятелното княжество в Древната Рус. Той полага началото на обединението на руските земи около бъдещата столица и става първият московски велик княз на цяла Русия. На десния бряг на река Москва, на пет версти от Кремъл, около 1282 г. той основава първият в Москва мъжки манастир с дървен храм в името на на преподобния Даниил Столпник - сегашният московски Данииловски манастир. През 1303 г. княз Даниил умира на 42 годишна възраст и съгласно неговото завещание е бил погребан в Данииловския манастир. В следващите два века манастирът запада, но през времето на Иван Грозни той отново започва да се възражда, в него е възстановен монашеския живот и е постороен първият каменен храм в името на Светите Седмочисленици.Даниловият манастир винаги е бил важно звено в отбраната на южните граници на Москва. Горяма роля изиграва той през 1591 година при отблъскването на атаките на кримските татари. През 1606 година тук се е състояла битката на войските на цар Василий Шуйски с бунтовниците под предводителството на Болотников, които претърпяват поражение. В 1610 година самозванецът Лъжедимитрий ІІ, който бяга от Москва опожарява манастира, но скоро той е отново построен и обграден с тухлена стена със седем кули. През Отечествената война в 1812 година французите оскверняват и разграбват храма на манастира и разрушават гробницата на светия княз Даниил.

На гробището на Данииловия манастир са погребани много изтъкнати дейци на руската култура: великия руски писател Н.В.Гогол, поета Н.М.Языков, художникът В.Г.Перов, музиканта Н.Г.Рубинштайн и много други.
След революцията, в 1930 година Данииловият манастир е бил окончателно закрит - последен от останалите в Москва. В по-голямата си част монасите от манастира са били разстреляни през 1937 година. Мощите на св.княз Даниил изчезват безследно. Гробовете на най-известните хора са били пренесени на други гробища, а даниловският некропол е бил унищожен. На територията на манастира са устроени детска колония и складове.

Основан първи в Москва Данииловият манастир е и първият върнат на руската православна манастир през 1983 година. За честването на 1000 годишнината от Покръстването на Русия през 1988 година разрушената почти до основи монашеска обител и била възстановена и реставрирана. Понастоящем на територията на манастира се намира резиденцията на Патриарха на Москва и на цяла Русия.
На обителта е пресъздаден облика от 17-18-ти век. Най-древният от храмовете - "Св.Седмочисленици" е сложно съоръжение, включващо в себе си няколко църкви. След реставрацията в храма е поставе иконостас от Костромската школа от 17-ти век. На първия етаж се намира храма "Покров на Пресвятата Богородица" Троицкият събор е най-голямата църква на манастира. Построен е през 1838 година по проект на архитекта Бове в стила на късния руски класицизъм. След реставрацията интериора на храма е пресъздаден в вид близък до първоначалния. В тази църква се намират чудотворните икони: на Божията майка "Троеручица" и на преподобния Йоан Касиан Римлянин. В Троицкия храм се извършват неделни и празнични богослужения.

Цени от:
транспорт
мин 2 души
мин 6 души
мин 10 души
с транспорт
58
27
19
без транспорт
38
16
11

*Цените са в евро на човек и включват индивидуален за клиентите екскурзоводски съпровод на руски език и входни такси. Цените важат само при предварителна поръчка, записване и плащане в България.
- възможност за екскурзовод с български език срещу доплащане.  

За въпроси и запитвания за места, не се колебайте да се свържете с нас:
052 61 30 40
052 61 59 49
052 91 74 64
info@allrussia.euКарта на местността


Няма налична карта.

ЗапитванеCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com