Екскурзии на място

Посещение на Бородинската панорама от 13 евро

Тръгване от: Москва на 01.01.2012
Маршрут: Москва
Продължителност: 3 часа
Цена: 13,00 eur
Бородинска панорама, Москва

Продължителност на екскурзията:  3 часа

Внимание! Имформираме Ви, че Музей-панорама "Бородинска битка" ще бъде затворен от 01 юни до края на декември 2011!!!

Историята на Музея-панорама "Бородинска битка" започва в дните, когато в Русия върви подготовката за честването на 100-годишния юбилей на Отечествената война от 1812 година. Тържественото откриване на панорамата "Бородино", изрисувана от известния художник-баталист Франц Алексеевич Рубо става на 29 август 1812 година в присъствието на императора и членовете на царстващата фамилия.
След революцията съдбата на тази панорама е твърде незавидна. Въпросът за нейното възстановяване и реставриране за първи път се поставя през 1934 г.
Реставрационните работи завършват на 8 декември 1950 г., след което платното престоява още 10 г. в Държавния музей Пушкин до окончателната му подготвка за експониране в новостроящата се сграда на мемориалния комплекс. През 1961 година на Кутузовски проспект вече е в ход окончателното уреждане на постоянната експозиция.Архитектурното решение на сградата е доста необичайно. Централната част е съоръжение с цилиндрична форма, напомнящо барабан, направено от стъкло и бетон. Височината му е 23 м, диаметъра - 42 м. "Барабанът" е облицован със стъклени плочи, покрити със сиво-синя керамична боя. Две невисоки провоъгълни крила, прилепени към централната част на сградата са украсени с мозаични пана: "Народното опълчение и опожаряването на Москва" и "Победата на руската армия и изгонването на Наполеон"/художник Б.Талберг/. На каменно стъпало върху обкръжаващ цялата сграда цокъл са поставени 68 трофейни оръдия, пленени от руските войски по време на преследването на отстъпващия противник. На белокаменния опорен пояс на цилиндъра на главната сграда са изсечени имената на петдесет герои-военноначалници, предвождали победоносните руски войски през 1812 година и на храбри началници на селските партизански отряди.
Петдесет години след създаването си, през 1962 година,величественото произведение на Ф.А.Рубо отново е представено в цялата си монументалност и впечатляващо въздействие.
Още от първите дни на възстановяването му Музеят "Бородинска панорама" става един от най-посещаваните музеи в Москва. Първата постоянна експозиция в него е открита през 1965 година. На 27 юни 1967 г. се случва трагедия - пожар в панорамната зала, което налага отново реставраторски работи. На 5 ноември същата година музеят отново отваря врати за посетители.
В 1990-1995 година помещението на Музеят-панорама е напълно реконструиран, извършена е преекспозиция /художници Богданов и Черменский/. Откриването на панорамата след реконструкцията се е състояло на 16 септември 1995 година.
Създаването на Музея-панорама "Бородинска битка" въплъщава в живота идеята на научната и музейна общественост на Руската империя от началото на 20-ти век за създаването в Москва /понесла върху себе си цялата тежест и спасила през 1812 година Русия/, на комплексно хранилище на информация за епохата на Отечествената война от 1812 година, достъпна и интересна за посетители от различни социални и възрастови групи.
В днешно време, в основния фонд на музея се съхраняват над  27 000 музейни единици, а в научно-спомагателния - повече от 8 хиляди предмета. 
В момента е разработена научна концепция за нова експозиция на Музея. Нейното откриване може да се превърне в най-достойното и ярко събитие и подарък на Москва по повод предстоящия следващата година 200-годишен юбилей на Отечествената война от 1812 година.
www.1812panorama.ru

Цени от:

транспорт
мин 2 души
мин 6 души
мин 10 души
с транспорт
64
26
20
без транспорт
39
17
13

*Цените са в евро на човек и включват индивидуален за клиентите екскурзоводски съпровод на руски език и входни такси. Цените важат само при предварителна поръчка, записване и плащане в България.
- възможност за екскурзовод с български език срещу доплащане.

За въпроси и запитвания за места, не се колебайте да се свържете с нас:
052 61 30 40
052 61 59 49
052 91 74 64
info@allrussia.euКарта на местността


Няма налична карта.

ЗапитванеCopyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com